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ELÍAS GUSTAVO FIGUEROA VILLALOBOS

Título: Profesor de Ciencias Naturales y Biología, Universidad Católica de Temuco, Chile.
Grado: Doctor en Ciencias Mención Biología Celular y Molecular Aplicada, Universidad de la Frontera, Chile. - Doctor en Tecnología Bioquímica-Farmacéutica, Universidad de São Paulo, Brasil. Área Disciplinar: Biología celular y molecular - Bioquímica y Biotecnología aplicada a la reproducción de peces.
Correo electrónico: efigueroa@uct.cl
Oficina: CT 205, Campus San Juan Pablo II
Facultad: Recursos Naturales
Departamento: Ciencias Biológicas y Químicas
Líneas de investigación: Producción Animal.

Académico e investigador del Departamento de Ciencias Biológicas y Químicas y miembro activo del Núcleo de Producción Alimentaria de la Universidad Católica de Temuco. Sus líneas de investigación se centran en la criopreservación y potenciales biomarcadores de calidad a nivel celular, mitocondrial y expresión génica en gametos y embriones de peces de interés biológico y productivo. Además, participa continuamente en propuesta y proyectos de investigación financiados por instituciones públicas y privadas.

El Dr. Figueroa Villalobos, ha realizado estancia postdoctoral en el Instituto de Nutrición y Tecnología de Alimentos (INTA) de la Universidad de Chile, investigando la calidad del ADN y expresión génica en gametos y embriones de peces. Además, ha realizado estadías de investigación en “CIHEAM and CISC, Institute of Aquaculture of Torres de la Sal, Castellón, España; Faculty of Fisheries and Protection of Waters, University of South Bohemia in Ceske Budejovice, South Bohemian Research Center of Aquaculture and Biodiversity of Hydrocenoses, Vodnany, República Checa; Programa De Pós-Graduacao Em Aquicultura, Universidade Federal De Santa Catarina, Brasil y Laboratório de Biomoléculas Microbianas da Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo, Brasil. Actualmente mantiene colaboraciones permanentes con investigadores, Universidades y Centros de Investigación Nacionales e internacionales en el desarrollo de nuevas líneas prioritarias de investigación.

2024. Figueroa, E.; Pereira, W.; Pérez-Atehortúa, M.; Sandoval Vargas, L.; Romero, J.; Oliveira, R.; Valdebenito, I.; Villasante, A. “Influence of dietary fatty acids on fish sperm tolerance to cryopreservation.” Reviews in Aquaculture. Aceptado. 17535123. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/raq.12968

2024. Pérez-Atehortúa, M.; Sandoval-Vargas, L.; Risopatrón, J.; Farías, J.; Villalobos, E. Figueroa; Valdebenito, I. “Assessment of some egg quality parameters and chorion ultrastructure characterization in Atlantic salmon (Salmo salar).” Aquaculture. Publicado. 00448486. https://www.sciencedirect.com/article/abs/pii/S0044848624008329

2024. Short, S. E.; Zamorano, M.; Aranzaez-Ríos, C.; Lee-Estevez, M.; Díaz, R.; Quiñones, J.; Ulloa-Rodríguez, P.; Villalobos, E. Figueroa; Bravo, L. A.; Graether, S. P.; Farías, J. G. “Novel apoplastic antifreeze proteins of Deschampsia antarctica as enhancer of common cell freezing media for cryobanking of genetic resources, a preliminary study.” Biomolecules. Publicado. 218273X. https://www.mdpi.com/2218-273X/14/2/174

2024. Pérez-Atehortúa, M.; Short, S. E.; Aranzaez-Rios, C.; Farías, J.; Oliveira, R. P. S.; Pereira, W. A.; Figueroa Villalobos, E. “Preparation and extraction of chorion proteins from Salmo salar embryos at the pigmented eye stage for electrophoresis with SDS-polyacrylamide gel.” MethodsX. Publicado. 22150161. https://www.sciencedirect.com/article/pii/S2215016123005290

2024. Merino, O.; Figueroa, E.; Valdebenito, I.; Risopatrón, J.; Merino, M.; Farías, J. G. “Change in the swimming pattern of Salmo salar spermatozoa caused by the high temperature of the sperm motility activation medium.” Theriogenology. Publicado. 0093691X. https://www.sciencedirect.com/article/abs/pii/S0093691X24000669

2024. Pérez-Atehortúa, M.; Hernández, A. J.; Risopatrón, J.; Farías, J.; Figueroa Villalobos, E.; Valdebenito, I. “Effect of diet composition on maturation rate of female Atlantic salmon (Salmo salar) during gonadal maturation.” Aquaculture. Publicado. 00448486. https://www.sciencedirect.com/article/abs/pii/S0044848623012875

2024. Sandoval-Vargas, L.; Pérez-Atehortúa, M.; Figueroa Villalobos, E.; Zamorano, J.; Valdebenito, I. “The reproductive biology of puye (Galaxias maculatus) under experimental culture.” Animals. Publicado. 20762615. https://www.mdpi.com/2076-2615/14/2/320

2023. Pereira, W. A.; Piazentin, A. C.; da Silva, T. M.; Mendonça, C. M.; Figueroa Villalobos, E.; Converti, A.; Oliveira, R. P. S. “Alternative fermented soy-based beverage: Impact of inulin on the growth of probiotic strains and starter culture.” Fermentation. Publicado. 23115637. https://www.mdpi.com/2311-5637/9/11/961

2023. Villasante, A.; Ramírez, C.; Figueroa Villalobos, E.; Pereira, W.; Powell, M.; Gatlin, D. M.; Dantagnan, P.; Romero, J. “Creatine in sustainable fish aquaculture.” Reviews in Fisheries Science and Aquaculture. Publicado. 23308249. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/23308249.2023.2210689

2023. Pérez-Atehortúa, M.; Hernández, A.; Dantagnan, P.; Silva, M.; Risopatrón, J.; Farías, J.; Figueroa Villalobos, E.; Valdebenito, I. “Chorion in fish: Synthesis, functions and factors associated with its malformations.” Aquaculture Reports. Publicado. 23525134. https://www.sciencedirect.com/article/pii/S2352513423001291

2023. Merino, O.; Risopatrón, J.; Valdebenito, I.; Figueroa, E.; Farías, J. G. “Effect of the temperature of activation medium on fish sperm quality: Impact on fertilization in vitro in aquaculture practice.” Reviews in Aquaculture. Publicado. 17535123. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/raq.12729

2022. Pereira, W. A.; Piazentin, A. C.; De Oliveira, R. C.; Mendonça, C. M.; Tabata, Y.; Mendes, M.; Fock, R.; Makiyama, E.; Corrêa, B.; Vallejo, M.; Villalobos, E. Figueroa; Oliveira, R. P. S. “Bacteriocinogenic probiotic bacteria isolated from an aquatic environment inhibit the growth of food and fish pathogens.” Scientific Reports, 12(1): 1–14. Publicado. 2045-2322. https://www.nature.com/articles/s41598-022-09263-0

2022. Villasante, A.; Ramírez, C.; Rodríguez, H.; Dantagnan, P.; Hernández, A.; Figueroa, E.; Romero, J. “Dietary carbohydrate-to-protein ratio influences growth performance, hepatic health and dynamic of gut microbiota in Atlantic salmon (Salmo salar).” Animal Nutrition, 10:261–279. Publicado. 2405-6383. https://www.sciencedirect.com/article/pii/S2405654522000427

2022. Magnotti, C.; Cerqueira, V.; Villasante, A.; Romero, J.; Watanabe, I.; Oliveira, R. P. S.; Farías, J.; Merino, O.; Valdebenito, I.; Figueroa, E. “Spermatological characteristics and effects of cryopreservation in Lebranche mullet spermatozoa (Mugil liza). First report of ultra-rapid freezing.” Animal Reproduction Science, 241:106986. Publicado. 0378-4320. https://www.sciencedirect.com/article/abs/pii/S0378432022000653

2022. Contreras, P.; Zamorano, M.; Ulloa-Rodríguez, P.; Beltrán, J.; Risopatrón, J.; Figueroa, E.; Valdebenito, I.; Farías, J. G. “Diversity of chromatin condensation patterns, nuclear reorganization, evolution and phylogenetic distribution of sperm nuclear basic proteins in fish.” Reviews in Fish Biology and Fisheries, 32:331–355. Publicado. 0960-3166. https://link.springer.com/article/10.1007/s11160-021-09690-8

2022. Beltrán, J. F.; Parraguez, F.; Norambuena, J. A.; Herrera, L.; Risopatrón, J.; Valdebenito, I.; Figueroa, E.; Farías, J. G. “A bioinformatics analysis of the CatSper channel in the class Actinopterygii.” Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology, 267:111181. Publicado. 10956433. https://www.sciencedirect.com/article/abs/pii/S1095643322000393

2022. Sandoval-Vargas, L.; Risopatrón, J.; Dumorne, K.; Farías, J.; Figueroa, E.; Valdebenito, I. “Spermatology and sperm ultrastructure in farmed coho salmon (Oncorhynchus kisutch).” Aquaculture, 547:737471. Publicado. 00448486. https://www.sciencedirect.com/article/abs/pii/S0044848621011340

2022. Pereira, W. A.; Mendonça, C. M.; Villasante, A.; Marteinsson, V.; LeBlanc, J. G.; Cotter, P. D.; Figueroa Villalobos, E.; Romero, J.; Oliveira, R. P. S. “Use of probiotic bacteria and bacteriocins as an alternative to antibiotics in aquaculture.” Microorganisms, 10(9):1705. Publicado. 2076-2607. https://www.mdpi.com/2076-2607/10/9/1705

2021. Valdebenito, I.; Figueroa, E.; Valdebenito, M.; Paiva, L. “Chorion alterations in eyed-stage salmonid eggs farmed in La Araucanía, Chile: A retrospective study.” Animals, 11(8):2427. Publicado. 2076-2615. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34438884/

2021. Sandoval-Vargas, L.; Figueroa Villalobos, E.; Contreras, P.; Estay, F.; Valdebenito, I. “Effect of different calcium concentration on sperm motility and fertilisation capacity of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss).” Journal of Applied Ichthyology, 37(1):106–112. Publicado. 0175-8659. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jai.14116

2021. Sandoval-Vargas, L.; Silva Jiménez, M.; Risopatrón, J.; Figueroa Villalobos, E.; Cabrita, E.; Valdebenito Isler, I. “Oxidative stress and use of antioxidants in fish semen cryopreservation.” Reviews in Aquaculture, 13(1):365–387. Publicado. 1753-5131. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/raq.12479

2021. Sandoval-Vargas, L.; Dumorne, K.; Contreras, P.; Farías, J. G.; Figueroa, E.; Risopatrón, J.; Valdebenito, I. “Cryopreservation of coho salmon sperm (Oncorhynchus kisutch): Effect on sperm function, oxidative stress and fertilizing capacity.” Aquaculture, 533:736151. Publicado. 0044-8486. https://www.sciencedirect.com/article/abs/pii/S0044848620338576

2020. Figueroa, E.; Lee-Estévez, M.; Valdebenito, I.; Farías, J. G.; Romero, J. “Potential biomarkers of DNA quality in cryopreserved fish sperm: Impact on gene expression and embryonic development.” Reviews in Aquaculture, 12:382–391. Publicado. 1753-5131. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.111/raq.12323

2020. Beltrán, J.; Herrera, L.; Lee-Estevez, M.; Figueroa, E.; Dumorné, K.; Farías, J. “The voltage-gated T-type Ca2+ channel is key to the sperm motility of Atlantic salmon (Salmo salar).” Fish Physiology and Biochemistry. Publicado. 0920-1742. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32506186/

2020. Bravo, W.; Dumorné, K.; Lissabet, J.; Jara-Seguel, P.; Romero, J.; Farías, J. G.; Figueroa, E. “Effects of selection by the Percoll density gradient method on motility, mitochondrial membrane potential and fertility in a subpopulation of Atlantic salmon (Salmo salar) testicular spermatozoa.” Animal Reproduction Science, 106344. Publicado. 0378-4320. https://www.sciencedirect.com/article/abs/pii/S0378432020302165

2020. Lissabet, J. F. B.; Herrera, L.; Lee-Estevez, M.; Risopatrón, J.; Valdebenito, I.; Figueroa, E.; Farías, J. G. “The CatSper channel is present and plays a key role in sperm motility of the Atlantic salmon (Salmo salar).” Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology, 241:110634. Publicado. 1095-6433. https://www.sciencedirect.com/article/abs/pii/S1095643319303976

2021-2023. Study of the relation of the nutrition of breeders with the incidence of malformations, ultrastructural and molecular changes of the chorion in embryos of Atlantic salmon (Salmo salar). FONDECYT REGULAR 1211246, 3 años. Co-Investigador.

2021-2022. Effect of a global warming scenario on the reproduction of fishes of aquaculture interest. STIC- AMSUD (ANID) CLI2020005, 2 años. Investigador.

2019-2024. Bioprospecting of bacteriocin-producing bacteria: From culture optimization to the application in animal production systems. Investigador Asociado 2018/25511-1 FAPESP, Brasil (5años). Investigador asociado