Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

FERNANDO RICARDO BORIE BORIE

Título: Químico Farmacéutico, Universidad de Chile
Grado: Doctor en Ciencias, Universidad de Granada, España
Correo electrónico: fborie@uct.cl
Oficina: Campus San Juan Pablo II
Facultad: Recursos Naturales
Departamento: Ciencias Agropecuarias y Acuícolas
Líneas de investigación: Producción vegetal.

El foco de mi línea de investigación dice relación con el estudio del rol ejercido por los hongos de las micorrizas en el mejoramiento del crecimiento de las plantas cuando estas son sometidas a diversas condiciones de estrés, tanto abióticos como bióticos. Dentro de los abióticos cabe mencionar los nutricionales (principalmente fósforo), de salinidad, de Aluminio y metales pesados y de déficit hídrico. Como parte de los estreses bióticos se estudia el efecto de las micorrizas sobre el metabolismo secundario de las plantas y su relación con la liberación de compuestos volátiles repelentes o atractantes de insectos que pudieran generar o combatir plagas que afectan a los cultivos.

En la UCT y en la Universidad de La Frontera se concentran el mayor número de investigadores a nivel nacional que trabajan en estos temas formando parte de CIMYSA (Centro de Investigación en Micorrizas y Agricultura Sustentable) integrante de la South American Mycorrhizal Research Network (192 investigadores de 32 países). Además se poseen nexos con Investigadores de Autralia, N.Zelandia, USA, Francia, Alemania, México, entre otros.

Participa actualmente en variados proyectos de investigación con Fondos Nacionales (FONDECYT) como Investigador Principal o Co-investigador en proyectos Regulares y de Postdoctorado e Iniciación a la Investigación.

2024. Aguilera, P., Silva-Flores, P., Gaínza-Cortés, F., Pastenes, C., Castillo, C., Borie, F., Jorquera-Fontena, E., Inostroza-Blancheteau, C., Retamal, J., & Marín, C. Drivers of arbuscular mycorrhizal fungal diversity across 1,000 km of Chilean vineyards. Journal of Soil Science and Plant Nutrition.

2024. Medina, C., Mutis, A., Baherle, P., Hormazabal, E., Borie, F., Aguilera, P., Ortega, F., & Quiroz, A. Arbuscular mycorrhizal fungi enhance monoterpene production in red clover (Trifolium pratense L.): A potential tool for pest control. Natural Product Research

2024. Castillo, C., Solano, J., Aguilera, P., Debouzy, S., Catalán, R., Ruiz, A., de Souza, P. M., Sieverding, E., & Borie, F. Do root interactions between wheat and non-mycorrhizal ancestral plants influence fungal activity and soil quality in an Andisol? Chilean Journal of Agricultural Research.

2024. Castillo, C., Solano, J., Collinao, M., Catalán, R., Campos, P., Aguilera, P., Sieverding, E., & Borie, F. Intercropping wheat with ancestral non-mycorrhizal crops in a volcanic soil at early growth stage. Chilean Journal of Agricultural Research.

2022. Campos, P., Meier, S., Morales, P., Borie, F., Cornejo, P., Ruiz, A., & Seguel, A. Root traits distinguish phosphorus acquisition of two wheat cultivars growing in phosphorus-deficient acid soil. Rhizosphere.

2022. Aguilera, P., Ortiz, N., Becerra, N., Turrini, A., Gaínza-Cortés, F., Silva-Flores, P., Aguilar-Paredes, A., Romero, J. K., Jorquera-Fontena, E., Mora, M. L., & Borie, F. Application of arbuscular mycorrhizal fungi in vineyards: Water and biotic stress under a climate change scenario—New challenges for Chilean grapevine crop. Frontiers in Microbiology, 13, 826571.

2022. Medina, C., Mutis, A., Baherle, P., Hormazabal, E., Borie, F., Aguilera, P., Ortega, F., & Quiroz, A. Arbuscular mycorrhizal fungi enhance monoterpene production in red clover (Trifolium pratense L.): A potential tool for pest control. Natural Product Research.

2022. Castillo, C., Solano, J., Collinao, M., Catalán, R., Campos, P., Aguilera, P., Sieverding, E., & Borie, F. Intercropping wheat with ancestral non-mycorrhizal crops in a volcanic soil at early growth stage. Chilean Journal of Agricultural Research.

2022. Campos, P., Meier, S., Morales, P., Borie, F., Cornejo, P., Ruiz, A., & Seguel, A. Root traits distinguish phosphorus acquisition of two wheat cultivars growing in phosphorus-deficient acid soil. Rhizosphere.

2021. Campos, P., Borie, F., Cornejo, P., Meier, S., López-Ráez, J. A., López-García, A., & Seguel, A. Wheat root trait plasticity, nutrient acquisition and growth responses are dependent on specific arbuscular mycorrhizal fungus and plant genotype interactions. Plant Physiology.

2021. Aguilera, P., Romero, J. K., Becerra, N., Martínez, O., Vilela, R., Borie, F., Cornejo, P., Alvear, M., & López-Gómez, M. Phenological stages and aluminum presence influencing arbuscular mycorrhizal communities in roots and plants in cereals. Journal of Soil Science and Plant Nutrition.

2021. Aguilera, P., Becerra, N., Alvear, M., Turrini, A., Azcón-Aguilar, C., López-Gómez, M., Romero, J. K., Massri, M., Seguel, A., Mora, M. L., & Borie, F. Arbuscular mycorrhizal fungi from acidic soils favor production of tomatoes and lycopene concentration. Journal of the Science of Food and Agriculture

2021. Medina, J., Calabbi-Floody, M., Aponte, H., Santander, C., Paneque, M., Meier, S., Panettieri, M., Cornejo, P., Borie, F., & Knicker, H. Utilization of inorganic nanoparticles and biochar as additives in agricultural waste composting: Effects of end-products on plant growth, carbon, and nutrient stocks in a Mediterranean region. Agronomy

2021. Solano, J., González, J., Collinao, M., Borie, F., & Castillo, C. Root architecture and phenological stages of Andean crops quinoa, amaranth, lupine and buckwheat in an Andisol from Southern Chile. IDESIA

2020. Ávila-Salem, M. E., Montesdeoca, F., Orellana, M., Pacheco, K., Alvarado, S., Becerra, N., Marín, C., Borie, F., Aguilera, P., & Cornejo, P. Soil biological properties and arbuscular mycorrhizal fungal communities of representative crops in the Andean region from the Ecuadorian highlands. Journal of Soil Science and Plant Nutrition.

2020. Montes de Ica, F., Ávila-Salem, M. E., Quisphe, J., Borie, F., Cornejo, P., Aguilera, P., Alvarado, S., & Espinosa, J. Early changes in the transition from conventional to no-tillage in a volcanic soil cultivated with beans. Chilean Journal of Agricultural and Animal Science.

2020. Medina, J., Monreal, C., Antilen, M., Calabbi-Floody, M., Velasco-Molina, M., Meier, S., Borie, F., Cornejo, P., & Knicker, H. Influence of inorganic additives on wheat straw composting: Characterization and structural composition of organic matter derived from the process. Journal of Environmental Management, 255, 110137.

2020. Medina, J., Monreal, C., Orellana, L., Calabbi-Floody, M., González, M. E., Meier, S., Borie, F., & Cornejo, P. Influence of saprophytic fungi and inorganic additives on enzyme activities and chemical properties during wheat straw biodegradation for organo-mineral amendment production. Journal of Environmental Management, 255, 109922.

2020. Seguel, A., Meier, S., Azcón, R., Valentine, A., Merino-Gergichevich, C., Cornejo, P., Aguilera, P., & Borie, F. Showing their mettle: Extraradical mycelia of arbuscular mycorrhizae form a metal filter to improve host Al tolerance and P nutrition. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.10088

2025 – 2029. Fondecyt Regular 1250656. Wheat Zn biofortification: Bridging agriculture and public health in family farming (FF) communities in La Araucanía Region by using sustainable agricultural, nutritional, dietetic and educational interventions (Co-investigador).

2019 – 2023. Fondecyt Regular 1191551. How precedent non-mycorrhizal crops affect soil P bioavailability, physiological root traits, and mycorrhizal symbiosis of wheat in a rotation system in volcanic soils of Chile (Investigador responsable).